Nejprve vysvětlení co je CMS: Content Management System (také lze označit jako administrační systém, redakční systém, systém pro správu obsahu apod.) vám umožní jednoduše editovat obsah vaší webové prezentace, e-shopu a podobných aplikací. Více info naleznete např. na Wikipedii.

 

Obrazovka DuCMS

 

DuCMS je varianta CMS, kterou vyvinul a naprogramoval kolega Jan Sládek. Nejedná se však o „krabicovou verzi“ hotového software, ale spíše o „živé jádro“ CMS, které se přizpůsobí vždy konkrétnímu použití. Jeho výhoda je tedy ve vysoké variabilitě, snadné přizpůsobivosti a ve spolehlivosti. Pomocí DuCMS jsou spravovány e-shopy, prezentace malého i velkého rozsahu, s jednouživatelským i víceuživatelským přístupem. K editaci obsahu pomocí DuCMS stačí počítač s funkčním webovým prohlížečem (Internet Explorer, FireFox apod.) a připojení k internetu. Po přihlášení se svým uživatelským jménem a heslem na příslušnou webovou adresu se dostanete do jednoduchého uživatelského rozhraní, kde můžete aktualizovat položky své webové prezentace, které potřebujete změnit. Obvyklými změnami jsou např. doplňování aktualit (texty i obrázky), aktualizace nabízených produktů a služeb, úprava kontaktních údajů, správa vašeho firemního newsletteru atd.

 

Formátovat text (změna barvy, velikosti a dalších vlastností písma) je možno pomocí wysiwyg lišty podobné té z MS Wordu. Možnosti wysiwyg lišty můžeme nastavit tak, aby odpovídaly designu webu (omezený rozsah barev a typů nadpisů), což je vhodné pro méně typograficky zkušené uživatele.

 

Tento CMS je modulární, to znamená, že k základnímu modulu Článek se podle požadované funkčnosti přiřazují další moduly — např. Aktualita, Anketa, Galerie (prezentace obrázků formou galerie), E-shop, Newsletter, Realitka, VIP (klientská sekce) a další. Seznam modulů s jejich popisem najdete v souboru DuCMS_moduly.pdf (44 kB).

 

Jako ukázku použití jednodušší sestavy DuCMS jsme vytvořili fiktivní prezentaci galerie DC Gallery, která využívá modulů Článek, Galerie, Fulltext (vyhledávání) a Newsletter. Zde pod jednoduchou grafikou demonstrujeme možnosti správy malého webu sloužícího k prezentaci často se měnícího sortimentu produktů. Tuto sestavu nabízíme za akční cenu rovnající se polovině běžné ceníkové ceny sestavy.

 

Pokud si budete chtít vyzkoušet sami editování takovéto prezentace, napište nám a my vám pošleme přístupové údaje.

 

Systém DuCMS je použit v mnoha fungujících webových prezentacích a e-shopech a je neustále vyvíjen a zdokonalován, aby se přizpůsoboval aktuálním trendům internetu. Několik příkladů použití DuCMS: 4DS architekti, BeneReal, AČRA Awards, M.A.D. architekti, Skateobchod, Tomáš Lukeš architekt.

 

Doporučená konfigurace serveru pro DuCMS:
OS Linux či jiný UNIX
Webserver Apache 1.3 a vyšší
PHP 4.3 a vyšší
Databáze MySQL 4 a vyšší

 

Jsou ovšem případy, kdy je výhodnější použít administrační systém napsaný zcela na míru — např. když rozsah administrace je malý nebo je potřeba zajistit specifickou funkčnost. V tom případě vytvoříme takto customizovaný CMS — jako například prezentace Bohemia Párty Servis.

 

CMS pro Bohemia Párty Servis